Gepubliceerd op dinsdag 5 april 2022
LS&R 2051
Rechtbank Den Haag ||
24 feb 2022
Rechtbank Den Haag 24 feb 2022, LS&R 2051; ECLI:NL:RBDHA:2022:2380 (Cresco Pharma tegen de Staat der Nederlanden), https://lsenr.nl/artikelen/namuscla-niet-opgenomen-in-gvs

Namuscla niet opgenomen in GVS

Vzr. Rb Den Haag 24 februari 2022, LS&R 2051; ECLI:NL:RBDHA:2022:2380 (Cresco Pharma tegen de Staat der Nederlanden) Cresco is distributeur van het geneesmiddel Namuscla. Na onderhandelingen tussen Cresco en de minister van Medische Zorg heeft de minister besloten Namuscla niet op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Cresco vordert de Staat te gebieden dit besluit in te trekken, althans het besluit buiten werking te stellen en de Staat te gebieden om de aanvraag van Cresco tot opname van Namuscla in het GVS te heroverwegen. Dit omdat het besluit onrechtmatig zou zijn. Het oordeel over de kosteneffectiviteit zou gebaseerd zijn op een prijsvergelijking met een geneesmiddel dat al lang niet meer in de handel is, met geneesmiddelen die van buiten de EU worden geïmporteerd en met apothekersbereidingen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter zijn dit echter wel toegelaten referentiepunten. Daarnaast stond het de minister vrij om het belang van behoud van solidariteit zwaarder te laten wegen dan het belang van het gebruik van geregistreerde geneesmiddelen. Het gevorderde wordt afgewezen.

4.6. De Staat heeft niet weersproken dat het in het algemeen de voorkeur verdient om een geregistreerd geneesmiddel te vergoeden boven het vergoeden van een ongeregistreerd geneesmiddel, maar dit zogenoemde primaat betekent niet dat het verboden is om de geregistreerde variant niet te vergoeden en voor de ongeregistreerde versie daarvan (de apotheekbereiding) wel een vergoeding toe te kennen.