Gepubliceerd op dinsdag 6 juni 2023
LS&R 2188

Baanbrekend partnerschap op gebied van digitale gezondheid

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben gister aangekondigd dat ze een baanbrekend partnerschap op het gebied van digitale gezondheid aangaan. Vanaf juni 2023 zal de WHO het systeem van digitale COVID-19-certificering van de Europese Unie overnemen om een wereldwijd systeem op te zetten. 

Het partnerschap, genaamd het Global Digital Health Certification Network (GDHCN), is gebaseerd op de mondiale gezondheidstrategie van de EU én de mondiale strategie voor digitale gezondheid van de lidstaten van de WHO. De samenwerking omvat nauwe samenwerking bij de ontwikkeling, het beheer en de implementatie van het WHO-systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van de technische expertise van de Europese Commissie. Het systeem moet wereldwijde mobiliteit bevorderen en burgers over de hele wereld te beschermen tegen huidige en toekomstige gezondheidsbedreigingen. 

Achtergrond 
Het initiatief bouwt voort op het succes van het digitale COVID-certificaat van de EU, dat 'interoperable COVID-19 certificates' mogelijk maakte en uiteindelijk de meest gebruikte oplossing wereldwijd werd. De WHO zal deze technologie onder andere gebruiken om een wereldwijd netwerk voor digitale gezondheidscertificering op te zetten. Dit omvat standaardisatie en validatie van digitale handtekeningen om fraude te voorkomen, terwijl de WHO geen toegang zal hebben tot persoonlijke gegevens.

With almost 80 countries and territories connected to the EU Digital COVID Certificate, the EU has set a global standard. The EU certificate has not only been an important tool in our fight against the pandemic but has also facilitated international travel and tourism. I am pleased that the WHO will build on the privacy-preserving principles and cutting-edge technology of the EU certificate to create a global tool against future pandemics.